Sabies que més del 70 % de la població pateix la Síndrome Visual Informàtica (SVI) degut a un ús excessiu de les pantalles?

La majoria de la població passa mirant una pantalla més temps del que seria recomanable, unes dues hores al dia com a màxim. Molt lluny de les 10 hores i mitja que passen els menors de 30 anys, de les 9,3 en persones entre 31 i 45 anys, de les 8,3 en persones de 46 a 60 anys i fins i tot de les 3,8 en persones més grans de 60 anys.

Passar moltes hores davant d’una pantalla pot provocar moltes molèsties, generalment temporals. Les més freqüents són: fatiga visual (49%), sequedat (27%), picor (24%), visió borrosa (20%), enrogiment (10%), llagrimeig (9%) o visió doble (2%).

Des d’una perspectiva visual, tots els dispositius electrònics són semblants, ja que tenen pantalles que s’il·luminen, que mirem des d’una distància molt curta i on fixem la vista molta estona. La SVI es redueix quan disminuïm el temps d’ús, però també cal tenir presents uns tres altres factors: distància, llum i parpelleig.

Fem un ús excessiu de la visió propera

Els nostres ulls estan preparats per veure-hi de lluny. Els nostres hàbits i costums han anat canviant i actualment abusem de la visió propera, generant un sobreesforç al nostre sistema visual.

Cinc consells per prevenir la SVI

Les pantalles són ja una part ineludible de la nostra vida quotidiana i professional, de manera que avui dia és pràcticament impossible evitar l’exposició visual a aquests dispositius. Però sí podem seguir una sèrie de consells per reduir la SVI.

  1. Regla del 20-20-20. Apartar la mirada durant 20 segons cada 20 minuts enfocant a una distància de 20 peus (6 metres).
  2. Il·luminació. Evitar els reflexos en la pantalla, especialment de llums superiors o finestres.Podem fer servir un filtre antireflector en la pantalla.
  3. Postura. L’ergonomia és bàsica per aconseguir un bon rendiment visual.
  4. Posició de la pantalla. El monitor ha d’estar per sota de l’alçada dels ulls.O la part superior del monitor a l’alçada dels nostres ulls.
  5. Parpelleig. Forçar el parpelleig voluntari o mantenir tancats els ulls 20 segons de tant en tant. Evitar ambients molt secs per calefacció o aire condicionat.

És normal que no ens recordem sempre d’aplicar aquests consells. Per això, et recomanem descarregar-te l’aplicació per a ordinadors OKVision, disponible tant per Mac com per Windows.